Project Description

Nie uświadamiamy sobie tego, ale przy okazji każdej podróży, którą odbywamy kultywujemy także turystykę kulinarną. Próbując tradycyjnych potrawa kraju, który odwiedzamy, ale także kosztując specjalności lokalnej kuchni w miejscowości, w której akurat zrobiliśmy sobie krótki postój, poznajemy wyjątkową część kultury innych narodów. Co więcej, jest to najważniejszy element kultury jakiegokolwiek narodu, gdyż wiąże się z jego codzienną egzystencją.

Niezależnie od tego, czy jesteś zdeklarowanym turystą kulinarnym (tzw. foodie), czy też po prostu raczysz się tradycyjnym daniem by zaspokoić głód podczas zwiedzania zabytków, poza zmysłem wzroku angażujesz w swoją podróż także smak i węch. Pod tym względem Polska może odkryć przed Tobą nowe możliwości. Poniżej prezentujemy subiektywną listę pięciu najciekawszych festiwali kulinarnych, które warto odwiedzić podczas wizyty w Polsce.

    1. Święto Śliwowicy lub inaczej Święto Owocobrania – mimo, że produkcja alkoholu o mocy 70% bez certyfikatu nie jest legalna, to jednak mamy do czynienia z marką lokalną rozpoznawaną w całej Polsce i poza jej granicami. Dlatego obecnie święto to nosi nazwę Święta Owocobrania. Oprócz występów zespołów folklorystycznych, dużą atrakcją jest prezentacja procesu wyrobu oryginalnej łąckiej śliwowicy.
      Kiedy: zazwyczaj na przełomie sierpnia i września  https://www.lacko.pl/sliwowica-lacka.html
    1. Święto Ziemniaka – organizowane przez Muzeum Wsi Radomskiej od 2001 r. Oprócz możliwości spróbowania tradycyjnych potraw ziemniaczanych, takich jak pierogi, porka, pazibroda i babka ziemniaczana, festiwal daje możliwość poznania jak w dawnych czasach wyglądały prace polowe z użyciem starych maszyn rolniczych.
      Kiedy: zazwyczaj przełom września i października https://www.muzeum-radom.pl/wydarzenia/zapraszamy-na-festiwal-ziemniaka/2477
    1. Festiwale pierogów – pierogi pod różnymi postaciami są daniem darzonym bezapelacyjnym sentymentem w całej Polsce. Jeżeli chcecie spróbować innych smaków pierogów niż tradycyjne ruskie, z serem czy kapustą i grzybami, koniecznie trzeba odwiedzić jeden z festiwali pierogów organizowanych w polskich miastach. Serwowane są tam pierogi sezonowe np. z borówkami lub kurkami oraz inne mniej znane jak pierogi z kaszą gryczaną i serem, czy pierogi z burakami. Najpopularniejszym festiwalem pierogów jest ten organizowany w Krakowie w sierpniu.
    1. Święto kapusty – roślina, z której przyrządzane dania kojarzą się z krajami słowiańskimi, dlatego w Polsce można spotkać kilka ciekawych festiwali kulinarnych dedykowanych akurat kapuście. Tradycyjny bigos i kapuśniak, ale także lokalne metody kiszenia kapusty są atrakcjami Charsznickich Dni Kapusty w Małopolsce, czy też Święta Kapusty w Unisławiu (województwo kujawsko-pomorskie).
    1. Rogale świętomarcińskie w dniu 11 listopada – jeżeli ktoś jest miłośnikiem lokalnych wyrobów cukierniczych koniecznie powinien odwiedzić Poznań w dniu 11 listopada. Oprócz Święta Niepodległości, obchodzony w stolicy Wielkopolski dzień Świętego Marcina to okazja do spróbowania naprawdę dużych rogali z nadzieniem z białego maku oraz posypanych posiekanymi orzechami, których tradycja wypieku sięga 1891 roku.

https://www.poznan.pl/mim/swmarcin/-,p,221,8987.html